Desi a fost unul dintre cele mai afectate domenii de activitate de contextul pandemic, HoReCa trece in perioada aceasta printr-un proces de revenire accelerata. Antreprenorii vor sa recupereze pierderile inregistrate in intervalul respectiv, dar si sa isi consolideze din nou prezenta pe piata, in timp ce consumatorii sunt acum parca mai dornici sa iasa in oras decat oricat, sa se bucure din plin de astfel de experiente.

Acest context este, fara indoiala, propice pentru deschiderea unui business in aceasta industrie. Daca te gandesti sa deschizi un bistro, restaurant sau patiserie, iti recomandam sa tii cont de optimizarea spatiului si de fluxul necesar in locatie. Totodata, acorda atentie design-ului si calitatii servirii. Dar toate acestea, cu un singur gand in minte: ce ii determina pe clienti sa iti treaca pragul?

Cine sunt clientii tai?

In prima faza, e recomandat sa te documentezi cu privire la cine sunt viitorii tai clienti.

Daca iti doresti ca restaurantul sau bistro-ul tau sa aiba succes, imagineaza-ti clientul tau ideal. Descrie-l cu lux de detalii. Ce varsta are? Este o mama, un antreprenor, o artista sau un tanar pasionat de tehnologie? Stiind astfel de detalii despre clientul tau, vei sti exact ce sa-i oferi ca sa iti devina client fidel.

Ce isi doresc de la tine?

Unii cauta localuri in care sa poata savura in tihna o cafea buna, la primele ore ale diminetii. Altii prefera locurile aglomerate, cu o atmosfera antrenanta. In acelasi timp, familiile cauta (si de multe ori, nu gasesc) restaurante cu locuri de joaca amenajate pentru copii.

Daca te afli in apropierea unei cladiri de birouri, cu siguranta viitorii tai clienti vor aprecia, in primul rand, o servire rapida. Vor dori, de asemenea, mancare de calitate, diversa si accesibila. Nu in ultimul rand, vor pune accent pe o amenajare moderna si relaxanta.

Citeste articole, frecventeaza localuri care se apropie de ceea ce iti doresti si observa comportamentul clientilor. Totodata, intreaba-ti prietenii si cunostintele care sunt lucrurile care ii fac sa se simta confortabil intr-un restaurant.

Amenajari HORECA Trend Furniture - Lento Cafe

10 tipuri de zone care atrag clientii

Atmosfera unui local se simte diferit din colturi diferite ale incaperii. Vei observa cateva tipuri de clienti care prefera zone diferite, in momente diferite. Ca sa iti fie cat mai usor, ti-am pregatit o lista cu cele mai apreciate zone din amenajarea unui restaurant, bistro sau patiserie.

1. Barul de la geam

Poti opta pentru o astfel de zona daca locatia ta se afla la strada sau beneficiaza de o priveliste frumoasa. O masa de bar de tip consola insotita de scaune de bar poate fi primul loc pe care il prefera clientii cand intra in locatie. Aceasta poate fi realizata din lemn masiv, Corian sau metal. Totodata, cei care ocupa locurile de la geam devin oarecum ambasadori sau carligul care atrage trecatorii.

Trend Furniture - amenajari HORECA - restaurante, bistro, cafenele

Amenajare Cofetaria Pralina - proiect Trend Furniture

2. Zona de lounge

Exista un segment de clienti care pune mare accent pe confort. Ei vin in locatia ta nu doar sa manance, ci si sa se relaxeze povestind cu prietenii. Lor trebuie sa le oferi canapele confortabile, fotolii si demifotolii. In functie de permisiunile spatiului, poti amenaja fie o zona cu banchete de restaurant si demifotolii, fie o zona de tip cafenea, cu fotolii lounge.

Trend Furniture - amenajari HORECA - restaurante, hoteluri, cafenele, bistro

3. Zona Take Away

Existenta unei astfel de zone depinde, evident, de conceptul restaurantului sau bistro-ului tau. Se potriveste in cazul in care oferi cafele, fresh-uri, deserturi sau cateva preparate cu livrare rapida. Poti amenaja o astfel de zona plasand un gheridon langa bar, extinzand barul sau pur si simplu, cu o polita montata pe perete. Este o metoda eficienta de a veni in intampinarea clientilor matinali.

Amenajare Ana Baking Bucuresti - Trend Furniture

3. Dining area

…sau zona de mese. Ocupa de obicei centrul locatiei si e cea mai aglomerata. Aici poti folosi mese de restaurant de dimensiuni medii, care pot fi unite in functie de grupurile de clienti care iti trec pragul. Aceste locuri sunt ocupate, de regula, de persoanele care vin sa serveasca masa. Acestea pun mai mult pret pe calitatea servirii si mancarii.

Amenajare Restaurant Rod - Trend Furniture

4. Spotlight

Imagineaza-ti urmatorul scenariu: e sambata seara, ora cinei, iar restaurantul tau se afla in centru orasului. Pentru a atrage si clientii care ies in oras in acest context, localul tau trebuie sa le ofere acea zona in care ei sa simta ca sunt remarcati. De regula sunt persoane tinere care doresc sa intre in atmosfera locatiei si vor sa fie vazuti de catre ceilalti. Banchetele modulare de bar, mesele atipice sau scaunele de bar cu un design aparte sunt piesele de mobilier restaurant ce merita amplasate in aceasta zona.

Amenajare Restaurant ROD - Trend Furniture

5. Zona privata

Nu e neaparat zona VIP, ci doar acea parte din localul tau unde clientii pot savura in liniste prepratele oferite. De obicei, clientii care ocupa aceste zone prefera sa fie departe de aglomeratie, iar muzica, in surdina. Lor trebuie sa le oferi fotolii tapitate, scaune cu brate din lemn masiv si mese incapatoare. In majoritatea cazurilor, acestia vin in grupuri de cate 4 persoane.

Restaurant ROD - amenajare Trend Furniture

6. Coltisorul intim

Pentru cupluri trebuie sa amenajezi mese de doua locuri, dispuse fata in fata. De regula, o masa de restaurant pentru doua persoane este de dimensiuni mici, aproximativ 60×80 cm si pate fi plasata langa un geam, intr-un colt sau la perete. Retine, insa, ca poti amenaja o astfel de zona si folosind canapele modulare sau canapele spate in spate.

Restaurant Chi Chi's Luxemburg

7. Party group

Multi clienti (in special copiii, prin intermediul parintilor) prefera sa isi serbeze ziua de nastere intr-un restaurant. Deseori, colegii de munca aleg sa iasa la cina impreuna sau se intalnesc sa sarbatoreasca o reusita. De ce nu i-ai intampina si pe acestia cu un cadru gandit pentru ei? Daca spatiul iti permite, alege mese mari, rotunde. Intr-un bistro micut, poti uni mese mai mici, de aceeasi dimensiune. Banchetele modulare circulare sunt din nou, o varianta potrivita. Ele separa vizual incaperea si creeaza o ambianta privata.

Amenajare Cofetaria Dana - Trend Furniture

8. Playground

Familiile cu copii servesc mai rar masa in oras. Asta se intampla deoarece majoritatea restaurantelor si bistro-urilor nu ofera suficiente beneficii pentru ei. Scaunele de bar pentru copii sau locurile de joaca amenajate special pentru ei sunt la mare cautare. Poti amenaja un colt cu cateva scaune junior si cateva jucarii, dar retine ca acest spatiu trebuie sa fie vizibil, dar sa nu-i incurce pe ceilalti clienti. Parintii vor dori sa ii stie in siguranta si sa ii poata verifica usor, aruncand o privire de la masa.

Sursa foto 

9. Gradina de vara

In sezonul cald, majoritatea localurilor sunt goale, iar terasele, pline. Din categoria teraselor, cele mai frecventate sunt gradinile de vara, urmate de terasele mici si aglomerate din centrele oraselor. Pentru a atrage oaspeti si pe timpul verii, amenajeaza o terasa cu verdeata, copaci, flori si mobilier confortabil. Poti alege intre seturi de lounge sau seturi cu scaune cu brate si fotolii. Iti recomandam ca mobilierul de terasa sa fie de calitate, intrucat va fi expus intemperiilor si razelor UV.

Amenajare terasa Hotel Edma - Trend Furniture

10. Smoking area

Intre un restaurant cu spatiu frumos amenajat pentru fumatori si unul cu o simpla scrumiera pe pervazul geamului, care este cel mai frecventat? Ai ghicit, cel cu un spatiu generos pentru fumatori. De regula, intr-un grup exista cel putin cateva persoane care influenteaza alegerea unui local. De cele mai multe ori, aceste persoane sunt fumatorii. Acestia isi doresc sa simta ca cineva se gandeste si la ei, in special in sezonul rece. Putine sunt restaurantele care au in gand acest segment larg de oaspeti. Iti recomandam, asadar, sa iei in calcul mese de bar, scaune confortabile, paturi calduroase, perne comode, umbrele si, obligatoriu, incalzitoare de terasa.

Smoking Oasis - incalzitoare terasa fumatori

BONUS

Cum le incadrezi pe toate fara sa aglomerezi spatiul?

  • tine cont de fluxul din locatie – lasa libere intrarile, garderobele, culoarul spre toalete;
  • pastreaza mereu ca scop servirea rapida – lasa libere culoarele de circulatie pentru ospatari
  • pastreaza spatiul minim de 60 cm intre mesele alaturate
  • lasa spatiu intre scaunele aflate spate in spate
  • plaseaza gheridoane langa mesele plasate departe de bar sau bucatarie – aici poti pastra tacamuri, meniuri, oliviere, etc.

Profita de particularitatile spatiului in care se afla localul tau. Daca ai o nisa in perete, transform-o intr-un element de design memorabil. Daca locatia are arcade, barne de lemn sau geamuri mari, foloseste-le pe toate in beneficiul clientilor tai. Astfel, vei crea o ambianta foarte placuta, unica, iar oaspetii tai iti vor deveni clienti fideli.

Stii insa ce mai conteaza extrem de mult in amenajarile HoReCa? Gasirea unui furnizor de mobilier cu experienta, pe care sa te poti baza atat pentru a-ti comanda anumite produse din colectiile internationale, cat si pentru a-ti realiza anumite piese custom, adaptate perfect particularitatilor spatiului in care va fi amenajat localul tau, dar si nevoilor tale specifice.

(Visited 1.802 times, 1 visits today)