Top 5 materiale pentru amenajarea localului tău în funcție de buget
Să luăm următoare situație: ai un proiect amenajare conceput de un arhitect sau designer și te pregătești de implementare.
Dar pentru asta, trebuie să găsești producătorul care să dea viață proiectului tău. Așa că începi să cauți furnizori și să ceri oferte, trimițându-le randările.
Speri că vei strânge câteva oferte și vei reuși să alegi furnizorul în funcție de prețul oferit și serviciile auxiliare oferite.
Apoi descoperi că în practică, procesul nu e chiar așa simplu. Se întâmplă să găsești diferențe mari între o ofertă și alta.
Diferențe pe care nu le înțelegi complet. Dacă e o diferență mică, se explică ușor prin prisma politicilor diferite de preț.
Dar cum îți explici diferențele de sute sau chiar mii de euro? Cu siguranță nu mai vorbim aici de adaos ci de diferențe majore între ceea ce e în proiectul de design și ceea ce ți-a fost ofertat de fiecare furnizor.
Iată explicația.
Dacă în randări, barul este gândit dintr-un anumit set de materiale, e posibil ca unii furnizori să îți ofere alternative mai ieftine pentru a se încadra într-un buget mai mic. Nu e neapărat un lucru rău, atâta timp cât design-ul se păstrează și materialele sunt alese cu cap. Însă e puțin probabil ca rezultatul să fie la fel de calitativ folosind materiale mai ieftine.
Pe de altă parte, se întâmplă ca unii producători să identifice soluții tehnice de implementare mai bune decât cele ce apar în randări, bazându-se pe experiența acumulată în anii săi de activitate.
Și al treilea caz e cel în care producătorul ofertează exact ce e în proiect, atâta vreme cât proiectul tehnic e suficient de detaliat. Ca să poți evalua mai ușor ofertele nu doar prin prisma prețului și modului de colaborare, ar fi bine să înțelegi ce materiale se folosesc, de regulă, în producția de mobilier. În acest articol îți vom arăta care sunt diferențele dintre ele, astfel încât să alegi ce e mai bine pentru tine.
Ca să poți evalua mai ușor ofertele nu doar prin prisma prețului și modului de colaborare, ar fi bine să înțelegi ce materiale se folosesc, de regulă, în producția de mobilier. În acest articol îți vom arăta care sunt diferențele dintre ele, astfel încât să alegi ce e mai bine pentru tine.
Așadar, hai să luăm pe rând topul celor 5 materiale cel mai des folosite și procedeele prin care ajung piese de mobilier. Vei vedea că pe măsură ce calitatea materialului crește, se ridică și costurile de manoperă, prelucrarea devenind din ce în ce mai complexă și specializată.
Lemnul masiv
Unul dintre cele mai comune materiale de producție a mobilierului, are o varietate mare de esențe și moduri de prelucrare: frezare, gravare, sculptare, îmbinare în dinți, lipire și presare, etc.

Iată clasificarea în ordinea crescătoare a prețului:
- Rășinoase – brad, molid, cedru, pin
- Foioase – fag
- Foioase – stejar
- Exotice – teak
Lemnul masiv se mai împarte în două categorii pe care e important să le știi: de esență moale (rășinoasele) și de esență tare (foioasele).
Ce înseamnă asta?
Dacă optezi pentru lemn de esență moale, vei avea cazuri frecvente de zgârieturi vizibile și crăpături. Așa cum îi spune și numele, esența moale înseamnă că poate fi alterată ușor, deci are un grad de rezistență mai mic.
Pentru piesele importante de mobilier și cele cu grad de uzură mare, nu e indicat să folosești astfel de esențe, însă pot fi utilizate pentru elemente ascunse sau pur decorative, fără încărcătură prea mare.
Lemnul de esență tare se zgârie și crapă mult mai greu, motiv pentru care este cel mai folosit în producția de mobilier, începând de la scaune și mese și până la placări de pereți și baruri.
Însă și aici găsim diferențe de preț.
Spre exemplu, lemnul de fag este mai ieftin decât cel de stejar. Și aspectul este diferit. Mobilierul din lemn de fag nu are striații vizibile și poate fi folosit pentru panouri mari. Piesele fabricate din lemn de stejar au fibra proeminentă și se folosește des pentru amenajări rustice sau clasice, unde aspectul natural al lemnului joacă un rol important. Este mai scump în comparație cu cel de fag, însă poate fi folosit și numai pentru accente: șipci decorative, blatul de servire de la bar, blaturi de mese și alte elemente de dimensiuni mici.
Dacă ai mobilier produs din mai multe tipuri de lemn masiv, așteaptă-te, însă, la mici diferențe de nuanță, chiar dacă elementele sunt vopsite cu aceeași culoare de baiț. În funcție de esența lemnului, baițul arată ușor diferit. Uneori sunt diferențe însemnate, alteori abia se văd, dar având o bună comunicare cu producătorul, vei evita astfel de probleme.
Pentru scaune se folosește cel mai des lemnul de fag. Așadar, la scaune, diferența de preț provine din design și tapițerie.
Și lemnul exotic?
Acesta se folosește pentru mobilier de exterior, deoarece rezistă foarte bine intemperiilor și razelor UV. Teak-ul este cel mai cunoscut, însă mai este și bambusul sau acacia. Comparativ cu esențele autohtone, acestea sunt mai scumpe. Însă, aici nici nu încape discuția utilizării lemnului (altul decât cel exotic) pentru spații exterioare. Oricât de bine ar fi lăcuit cu lacuri pentru exterior, nu are aceeași rezistență și nici același aspect ca și lemnul exotic. Dacă dorești să mai reduci din costuri, optează mai bine pentru mobilier de terasă metalic cu inserții de lemn de teak pe brațe sau pentru cel din plastic.
Metalul
Metalifere, nemetalifere… nu trebuie să știi chimie, dar îți va prinde bine să știi, în linii mari, ce e mai scump și ce e mai ieftin.
Iată clasificarea, de la cel mai ieftin, la cel mai scump:
- Fier
- Fontă
- Oțel
- Aluminiu
- Cupru
Odată cu stilul industrial care s-a răspândit foarte bine în sectorul HORECA, în special în baruri, bistro-uri și restaurante, structurile metalice au început să se diversifice. Astfel au apărut plasele metalice care se folosesc pentru placarea pereților sau constucțiile metalice pentru baruri.
De regulă, barurile din locațiile HORECA sunt construite pe schelete metalice, mai precis din fier sau aluminiu, după care sunt îmbrăcate în lemn, panouri tapițate, Corian, compozite, piatră naturală, pal și alte tipuri de materiale.
Picioarele de masă pentru mesele cu baza centrală sunt metalice, de cele mai multe ori, din fontă, oțel sau aluminiu. Cele din aluminiu sunt mai scumpe decât celelalte.
Bara de suport pentru picioare din fața barului poate fi produsă din fier sau cupru. Cea de fier se vopsește și este mai avantajoasă ca preț, însă nu este la fel de rezistentă la nivel de finisaj. Cea din cupru, cu toate că e mai scumpă, rezistă mai mult la zgârieturi și este o variantă mai bună pe termen lung.
Tapițeriile
Orice piesă de mobilier care este tapițată poate fi personalizată.
Pornind de la această idee, poți să alegi un material în funcție de bugetul tău, deoarece limitele sunt destul de îndepărtate. Spre exemplu, dacă scheletul unui bar poate fi făcut doar din lemn sau metal, ai de ales între cele două, luând în calcul prețul și rezistența. Însă ai doar cele două variante.
La tapițerie, însă, ai zeci, chiar sute de opțiuni, pentru că un scaun sau o canapea poate fi tapițat aproape cu orice tip de material.

Și atunci, cum alegi?
Iată ce trebuie să iei în calcul:
- Categoria materialului – pentru uz rezidențial sau pentru trafic intens;
- Tipul materialului – stofă, piele ecologică, catifea, pluș, piele naturală;
- Rezistența – numărul de cicli de frecare la care rezistă.
Așadar, ținând cont de aceste criterii, îți recomandăm să alegi mereu materiale pentru trafic intens cu o rezistență crescută. De regulă, materialele care au peste 60.000 de cicli de frecare sunt considerate materiale de trafic. Cele mai bune sunt cele care ajung pe la 100.000 sau chiar 200.000. Poate fi piele ecologică sau material textil, atâta vreme cât are o rezistență mare.
Bineînțeles, dacă alegi materiale cu rezistența pe la 60.000, prețul pe metru liniar este aproximativ 7 euro + tva, iar dacă ajungi pe la 100.000 – 200.000 de cicli, poate să depășească 20 euro. Aici intervine și modelul – cele cu imprimeuri sunt mai scumpe, iar cele uni sunt, de regulă, mai avantajoase.
Dacă designul locației este unul minimalist, nu foarte încărcat și modern, alege materiale uni, iar accentele (decorațiuni, corpuri mici, margini sau perne), alege-le în culori contrastante ori cu imprimeuri abstracte, geometrice sau florale.
Astfel vei reuși să economisești, dar și să păstrezi un aspect curat și neaglomerat.
Corianul
Corianul este un material foarte dens, format din piatră, adezivi și rășini. Este foarte ușor de prelucrat, datorită flexibilității când este supus la temperaturi uriașe, prin termoformare.
De obicei, poți folosi acest material pentru:
- Recepții
- Blatul de servire de la bar
- Blaturi de mese
- Chiuvete și blaturi pentru baie
- Placări de pereți (atât în interior, cât și pe fațada clădirii)
- Jardiniere
- Decorațiuni
- Podiumuri
Este un material dur și neporos, motiv pentru care se folosește des în industria medicală, fiind și unul dintre cele mai puțin toxice materiale existente. Așadar, cu o asemenea rezistență crescută, îl poți folosi cu ușurință în zonele unde traficul este cel mai intens.
Să luăm ca exemplu blatul de servire a barului. O alternativă mai scumpă a lemnului masiv, într-adevăr, Corianul e perfect atunci când designul modern cere ceva mai simplu și minimalist, iar lemnul nu mai face parte din peisaj.

MDF-ul vopsit, deși mai ieftin decât lemnul masiv sau Corianul, nu e cea mai bună variantă pentru blatul de servire, având în vedere uzura la care este supus, deoarece se va zgâria ușor și va ceda umidității. Iar odată ce prezintă urme de uzură, trebuie înlocuit.
Blatul din lemn masiv este o opțiune intermediară, însă care necesită reparații costisitoare.
Cea mai bună opțiune din punct de vedere al rezistenței și mentenanței este Corianul, care poate fi reșlefuit în câteva minute și arată ca nou.
Cu costuri 0.
Gama de culori și texturi ale Corianului prezintă și diferențe de preț. Cel mai avantajos este cel alb, simplu. Este și cel mai des folosit și de regulă, se produce mai repede sau există în stoc. Ulterior avem opțiunile în culori uni, la care prețul diferă în funcție de grupa de culoare, pe principiul general – cu cât mai deschis, cu atât mai ieftin. Apoi găsești în paletar mostrele de Corian texturat, care are în componență picățele și puncte colorate, sidefate sau sclipitoare. Acestea imită cel mai bine piatra naturală și se poziționează cel mai sus ca preț, în paleta de opțiuni Corian.
Odată ce ai ales culoarea, poți alege gradul de luciu dorit, aspect care nu mai influențează prețul, însă care determină cât de repede se vor vedea mici urme mate sau zgârieturi fine în zonele cu traficul cel mai intens. În orice caz, așa cum spuneam și mai sus, acestea dispar ușor la o simplă șlefuire cu un aparat special.
Furnirul
Furnirul este unul dintre cele mai prost înțelese materiale de producție a mobilierului. Nu este un nume de copac și nici un tip de lemn. Furnirul este, de fapt, o fâșie de lemn (imaginează-ți coaja unui copac) de diferite esențe, care se lipește cu adezivi puternici pe diferite suprafețe, de regulă, pe pal sau MDF.

Adesea, furnirul este de fag sau de stejar, aspect care influențează prețul, cel de fag fiind mai ieftin, iar cel de stejar, mai scump, la fel ca în cazul lemnului masiv.
Un alt aspect care influențează prețul este suprafața pe care este lipit.
Dacă se folosește pe pal (low density fiberboard), rezultă un pal furniruit, care are un preț mai avantajos decât MDF-ul furniruit. MDF-ul (medium density fiberboard) este asemănător palului, însă are o densitate mai mare și deci, o rezistență mai mare. Totodată, deși este mai scump, poate fi frezat (gravat, decupat), ceea ce palul nu permite.
Așadar, palul furniruit este mai ieftin decât MDF-ul furniruit, iar dacă optezi pentru margini frezate, MDF-ul furniruit devine mai costisitor.
Așa cum îți spuneam la începutul acestui articol, pe măsură ce lucrăm cu materiale mai scumpe, cresc posibilitățile de prelucrare și automat, cresc costurile finale. Însă e important să alegi materiale în funcție de aspectul final pe care ți-l dorești, poziționarea ca preț pe care ai ales-o în piață și, până la urmă, amortizarea pe care o preconizezi.
Ca și concluzie, ai grijă ca ofertele pe care le primești să aibă în componență piese realizate din același tip de material, ca să poți compara mere cu mere, și nu mere cu pere.
Totodată, consultă producătorul sau designerul pentru alegerea materialelor potrivite în zonele potrivite, astfel încât să nu arunci cu banii pe geam, dar nici să nu pierzi din calitate și design.