Intenționezi să îți deschizi o cofetărie sau un business în domeniul HoReCa sau vrei să treci la nivelul următor, încercând să lansezi un lanț de unități? Această discuție avută cu Doru Macovei, Managing Partner Pralina, te va ajuta în a-ți găsi furnizori pe care îi poți transforma în parteneri de drum lung. 

Când spui Pralina, spui nu doar torturi de nuntă, prăjituri și torturi aniversare delicioase, ci spui și liderul regional în acest domeniu. Acest brand născut în Cluj-Napoca a ajuns să aibă acum aproape 20 de locații în Cluj-Napoca, Turda, Bistrița și Zalău. 

Extinderea în toate aceste orașe, în unele chiar cu mai multe locații, a necesitat extrem de multă implicare din partea echipei, dar și găsirea de furnizori pe care au putut să se bazeze pentru amenajarea acestor spații. 

În tot ceea ce înseamnă Pralina, dincolo de produse, cât de mult contează și designul/modul în care sunt amenajate locațiile? 

În contextul globalizării, așteptările clienților noștri sunt din ce în ce mai mari și pe bună dreptate. În ziua de azi, conceptul de design, atmosfera din locație, povestea brandului, alături de serviciile de calitate au un rol extrem de important în definirea “călătoriei clientului/customer journey”. Este un trend pe care noi l-am imbrățișat și lucrăm în continuu pentru a fi la înălțimea așteptărilor clienților noștri. 

Cât de mult contează să ai parteneri/furnizori pe termen lung? Care este impactul asupra ritmului în care sunt realizate proiectele? 

Într-un business, să ai parteneri/furnizori de încredere și pe termen lung este un lucru extrem de important. Noi am înțeles acest aspect încă de la începuturile noastre și am văzut că lucrurile merg mult mai bine și mai repede odată ce s-a sudat o relație bazată pe încredere între doi parteneri.

Cum a început colaborarea cu Trend Furniture? 

Renovam unitatea Pralina Mihai Viteazu și o idee vehiculată în firma era să cumpăram canapelele care ne trebuiau conform proiectului din Austria sau Germania. Am căutat pe internet un producător clujean și așa am găsit Trend Furniture, din prezentare părea o firmă interesantă. Le-am făcut apoi o vizită, împreună cu asociatul meu Călin Hossu, și am fost plăcut surprinși de calitatea produselor.

Ulterior am făcut Pralina BIG de la zero, a fost un prim proiect împreună, un proiect pretențios cu materiale complexe, îmbinare între materiale compozite sintetice și naturale unde s-a văzut mult și mâna designerului recomandat de Trend Furniture, Eugen Buta, și am fost extrem de mulțumiți. La același proiect am avut și o terasă generoasă amenajată cu mobilier de terasă tot de la Trend Furniture.

Design-ul adoptat este unul încântător prin gama de culori aleasă, culorile vii ale scaunelor, și original datorită zonelor de piedestal cu lemn masiv de frasin. Acest decor creează o atmosferă extrem de plăcută. 

“Țin minte și acum proiectul Pralina Turqoise din cadrul spațiului comercial BIG. Cei de la Pralina și-au dorit un concept total nou, o identitate unică la acel moment pe piață, practic un rebranding. Tocmai de aceea, nu m-am limitat doar la conceptul de design pentru amenajarea în sine, ci am creat și noul logo al lanțului de cofetării. Am ținut foarte aproape de client și de Trend Furniture pentru a înțelege nevoile acestuia și pentru a identifica soluțiile tehnice cele mai bune. Pot spune că designul a plecat de la nevoia de funcționalitate a clientului. Toate trei părțile implicate am stat la masă și abia după ce au fost schițate fluxurile operaționale și dorințele clientului s-a plecat și cu partea de design. De exemplu, una din nevoile speciale ale clientului era aceea ca linia de servire/linia vitrinelor să înglobeze vitrina de inghețată pe perioada verii iar în afara sezonului, în locul acesteia trebuia să fie pusă o altă vitrină pentru expunerea produselor specifice acelor momente. Împreună cu Trend Furniture am identificat și materialele cele mai potrivite dar și soluțiile tehnice cele mai bune pentru realizarea acestei spețe și nu numai, ci a întregului proiect. 

Pe lângă zona cu linia de vitrine, am creat zona pentru savurarea produselor în cofetărie dar și o zonă de cafenea, mai intimă,  în care clienții să se poată relaxa pe fotoliile confortabile. Nu lipsește nici zona de bar, cu scaune înalte iar deasupra meselor de bar am gândit dar și creat câteva lămpi mai speciale. Ca materiale am ales să mergem pe lemn de frasin datorită culorii calde dar și a fibrei de lemn curate, și pe corian, un material compozit cu proprietăți extraordinare. Culoarea turquoise a fost pata de culoare necesară și care a făcut echipă bună cu esența de lemn aleasă. Proiectul Pralina Turquoise a fost un proiect complex însă făcând echipă bună atât cu clientul cât și cu firma care a implementat conceptul, cei de la Trend Furniture, a ieșit un proiect extraordinar de care sunt mândru. La urma urmei, chiar dacă acum locuiesc departe, rădăcinile mele sunt în Cluj.”

                                                                                      Eugen Buta, designer interior

Ce a contat în luarea deciziei inițiale de a-i alege drept furnizori? 

Încă de la început Trend Furniture s-a distins ca fiind un specialist în amenajări HoReCa. Au o gamă diversificată de produse contract cu accent pe calitate, funcționalitate și design, însă cel mai important a fost faptul că aveau expertiză și experiență. Pentru ei nu existau probleme, existau doar soluții. Ulterior, datorită colaborării de durată, am ințeles că Trend Furniture învață ceva nou cu fiecare proiect, lucru foarte important la o firmă.

Câte alte proiecte ați mai avut împreună și de ce ați decis continuarea colaborării?

Ulterior am mai lucrat la 5 proiecte, dintre care 2 proiecte au fost acum, în perioada pandemiei. În colaborarea cu Trend a contat enorm seriozitatea de care au dat dovadă, proactivitatea, venind tot timpul cu idei noi și, nu în ultimul rând, cunoașterea domeniului nostru de activitate.

Care a fost cea mai recentă locație amenajată cu Trend Furniture? Care au fost principalele provocări întâmpinate în acest proiect? 

Cea mai recentă locație și care este chiar acum în lucru este Pralina Calea Florești. Niciun proiect nu e lispit de provocări iar la acesta în particular provocarea este dată de dimensiunea mică a spațiului de vânzare, însă sunt convins că s-a ajuns lo soluția cea mai bună. 

Ce planuri de dezvoltare aveți pentru perioada următoare? 

Permanent renovăm locații și deschidem unități noi, cu siguranță nu ne vom opri. Viitorul apropiat probabil că ne va găsi explorând posibilitatea de a deschide unități noi în cartierele noi din Cluj, în orașele din jurul Clujului sau din județele limitrofe.

Așadar, dincolo de a concepe un mediu foarte bine pus la punct, la fel de multă atenție este necesară și atunci când decizi cum îți amenajezi locația și cu cine alegi să o faci. Pentru că amenajarea unui spațiu pentru HoReCa înseamnă atât un buget deloc de neglijat, cât și timp, este esențial să pornești cu dreptul la drum, alături de furnizori care se transformă, în timp, în parteneri de drum lung. 

„Pentru noi, Pralina înseamnă o poveste de succes chiar și în contextul pandemic. Întotdeauna am măsurat succesul nostru prin succesul clienților noștri: dacă clientul nostru are succes atunci înseamnă că și noi avem succes!

Nu poate decât să ne bucure să vedem astfel de business-uri care sunt în continuă dezvoltare, mereu dornice să îmbunătățească și care nu se lasă descurajați nici măcar de pandemie. Suntem onorați că facem parte din succesul lor și le mulțumim pe această cale pentru această oportunitate.”

                                                                                    Viorel Băltărețu – owner Trend Furniture

Despre Trend Furniture

Trend Furniture este un furnizor de soluții de amenajări interioare, specializat în amenajări HoReCa. Este o companie 100% românească, prezentă pe piață de 18 ani, cu o echipă formată din consultanți specializați, designeri, proiectanți și ingineri de producție, echipă care creează concepte personalizate ce generează o experiență unică pentru clientul final-consumatorul. Datorită plajei ample de specialiști, Trend Furniture este un furnizor complet, care oferă consiliere personalizată, producție custom in-house, o varietate mare de produse și servicii de montaj. Trend Furniture oferă soluții de la A la Z clienților săi, avem o abordare 360 grade a proiectelor. Echipa Trend Furniture are experiență internațională. În fiecare an, circa o treime dintre proiectele realizate sunt în străinătate, în țări precum Olanda, Belgia și Luxemburg. 

(Visited 149 times, 1 visits today)