Potrivit datelor făcute publice de către reprezentanții Băncii Centrale Europene, în 2019, telemunca viza 33% dintre angajați, dar mai puțin de 10% dintre cei care aveau această variantă o foloseau frecvent sau uneori, ceea ce reprezintă doar 3,3% dintre angajați, restul preferând sau fiind nevoiți să meargă la birou. Lucrurile s-au schimbat, însă, semnificativ după declanșarea pandemiei. Restricțiile impuse de autorități au transformat, în timp record și de neimaginat înainte, telemunca în standard pentru o bună parte dintre companii. Acest lucru este confirmat și de studii realizate pe piața muncii din România, după câteva luni de pandemie.

Munca de acasă, preferată de majoritatea angajaților

Potrivit unui studiu BestJobs realizat la finele anului trecut, joburile remote, care au putut fi desfăşurate de acasă (work from home), au fost „vedeta” anului pandemic astfel că, în 2020, candidaţii au efectuat în total peste 600.000 de căutări pentru asemenea posturi în care activitatea de zi cu zi poate fi desfăşurată de oriunde, iar tendința aceasta se va păstra și după ieșirea din pandemie. O analiză realizată de EY arată faptul că în ceea ce privește opiniile cu privire la prezența fizică la locul de muncă după încheierea pandemiei, 52% dintre respondenți consideră că proporția de telemuncă va crește, 30% dintre respondenți consideră că telemunca ar trebui să reprezinte jumătate din timpul lucrat, în timp ce doar 5% vor să se întoarcă la vechiul program de lucru, cu 100% prezență fizică.

Și un studiu global realizat de PwC „The future of remote work” arată faptul că munca de acasă este noua normă pe piața muncii, fapt susținut de 80% dintre companiile participante. Pentru cele mai multe organizatii, munca de la distanță va rămâne o opțiune pe termen lung.

Angajații români, mai stresați în pandemie

Munca de acasă are și un revers al medaliei, dincolo de avantajele de sănătate și protecție, dar și de câștigarea timpului petrecut în trafic până și de la birou. Același studiu realizat de BestJobs evidențiază faptul că, pentru unul din patru angajați, nivelul de stres în timpul pandemiei s-a dublat. 31,6% dintre angajați consideră că mediul de lucru este dezorganizat și haotic. Aproximativ 24% dintre participanții la studiu au declarat că nivelul de stres este atât de crescut pentru că nu găsesc un echilibru între viața personală și cea profesională. De asemenea, peste 50% dintre respondenți și-au dorit ca angajatorul să le pună la dispoziție resursele necesare pentru telemuncă (echipamente IT, mobilier office etc.).

Soluții smart pentru munca la distanță

În acest context, este extrem de important ca fie angajatul în sine, fie angajatorul, să găsească o soluție pentru a oferi, pe de o parte, posibilitatea de a munci remote, dar și de a avea un spațiu care să răspundă nevoilor pentru a-și putea desfășura activitatea. Astfel a apărut și conceptul Nooka Space, prima rețea globală de birouri smart de proximitate, creată special pentru cei care muncesc remote. Ele oferă o alternativă pentru munca de acasă, din living, din bucătărie, unde nu poate fi făcută o diferențiere clară între viața de familie și cea profesională și unde, din diverse motive, productivitatea și creativitatea pot avea de suferit.

Acestea sunt, de fapt, birouri profesionale mobile de proximitate, complet utilate, echipate cu tehnologie smart, cu internet de mare viteză, dar și cu alte facilități de ultimă generație, totul creând o atmosferă de lucru care sporește creativitatea, productivitatea (ideală pentru un home office).

Sergiu Băbășan, Country Manager Nooka Space România: ‘Conceptul Nooka Space a luat naștere pe fondul pandemiei COVID-19 și a schimbărilor care au loc pe piața muncii la nivel global și propune un mod de lucru inteligent, flexibil și eficient, prin crearea unei rețele de micro-birouri de proximitate hi-tech, complet echipate și sigure, care pot fi închiriate prin intermediul unei aplicații mobile, la costuri foarte accesibile. Serviciile pe care noi le oferim pe piața locală reprezintă o soluție competitivă pentru companiile mari, care pot să își creeze în baza unui abonament lunar, propria rețea de birouri mobile de proximitate în beneficiul angajaților care lucrează la distanță. Oricine poate închiria la costuri foarte accesibile un birou mobil Nooka și îl poate amplasa în spațiul dorit: poate fi propria grădină sau curte, poate fi un complex rezidențial și în general, orice spațiu care permite amplasarea unor astfel de facilități. Colaborăm cu furnizori de top printre care și Trend Furniture, pentru a susține promisiunea noastră de a oferi spații de lucru inteligente și mobile, dotate cu tehnologie si mobilier de ultimă generație pentru un nivel maxim de confort, flexibilitate și siguranță. ” 

Trend Furniture este astfel unul dintre principalii furnizori de mobilier de top pentru Nooka Space. Printre produsele puse la dispoziția Nooka Space se regăsește  biroul office profesional Kyra, ușor adaptabil pentru nevoia fiecărui utilizator. Produs în Italia, acest tip de birou este caracterizat prin stabilitate, design, grija pentru detalii și simplitate, respectând cele mai înalte standarde de calitate și siguranță. Și scaunele de birou au fost alese cu mare grijă și atenție, tocmai pentru a oferi confortul necesar pentru orele petrecute în acest spațiu de muncă. Este vorba despre scaunul de birou ergonomic Post 30, care are un spătar ergonomic din mesh, asigurând confort și aerisire, suport lombar reglabil pe înălțime, mecanism sincron, reglare hidraulică a înălțimii scaunului și roți cu sistem de autofrânare. Și acest produs a fost realizat în Italia respectând cele mai înalte standarde de calitate și siguranță.

 „Ne bucurăm să putem fi unul dintre furnizorii Nooka Space, să fim implicați într-un astfel de concept nou pentru piața din România, un concept care vine să schimbe modul în care se muncește remote. Tocmai de aceea, produsele noastre sunt gândite astfel încât să ofere confortul necesar pentru orele petrecute la birou.”, a declarat Vlad Florea, director general Trend Furniture.

Află mai multe despre Trend Furniture

Trend Furniture este un furnizor de soluții de amenajări interioare, specializat în amenajări HoReCa. Este o companie 100% românească, prezentă pe piață de 18 ani, cu o echipă formată din consultanți specializați, designeri, proiectanți și ingineri de producție, echipă care creează concepte personalizate care generează o experiență unică pentru clientul final-consumatorul. Datorită plajei ample de specialiști, Trend Furniture este un furnizor complet, care oferă consiliere personalizată, producție custom, o varietate mare de produse și servicii de montaj. Trend Furniture oferă soluții de la A la Z clienților săi, avem o abordate 360 de grade a proiectelor. Echipa Trend Furniture are experiență internațională. În fiecare an, circa o treime dintre proiectele realizate sunt în străinătate, în țări precum Olanda, Belgia și Luxemburg.

(Visited 1 times, 1 visits today)