Pentru cei care au un loc de muncă sedentar, timpul petrecut pe scaunul de birou are cea mai mare pondere într-o zi obișnuită de lucru. Din cele minim 40 de ore pe care le dedici săptămânal activității profesionale, în jur de 80% le petreci în poziție șezândă.

Cu toate acestea, confortul devine o prioritate doar atunci când corpul tău îți comunică prin oboseală și tensiune că ai nevoie de o schimbare.

Știai că e nevoie de cel mult 4 ore neîntrerupte pe scaunul de birou ca tot corpul tău să simtă disconfort?

Iar acest lucru se întâmplă în mod natural, foarte devreme. E nevoie de cel mult 4 ore neîntrerupte pe scaunul de birou ca tot corpul tău să simtă disconfort. Iar între timp tu începi să îți schimbi neîncetat poziția pe scaun. Fie te apleci spre laptop, te lași mult pe spate, îți încrucișezi picioarele sau îți sprijini coatele de masă cu capul în palme.

Este dificil să adopți o postură corectă atunci când scaunul de birou nu îți permite acest lucru. Ai dori să nu te mai doară spatele la finalul zilei de lucru și să poți lucra neîntrerupt.

Fiindcă rolul unui scaun de birou ergonomic este să îți susțină corpul, acesta trebuie să se muleze pe forma corpului tău.    

Ce înseamnă o postură corectă la birou? 

Un scaun de birou confortabil te ajută să ai o postură corectă așa încât să reduci oboseala provocată de șezutul prelungit. Câteva caracteristici ale unei posturi corecte implică să ai umerii relaxați, partea lombară susținută, picioarele așezate plat pe podea și coatele îndoite la 90 grade.

Cum alegi un scaun de birou potrivit pentru tine?

Există câteva criterii de bază de care să ții cont atunci când începi căutările. Acestea te vor ajuta să alegi un scaun care îți va oferi confort, relaxare și o stare de bine.

1. Funcția de reglare lombară

Un scaun ergonomic trebuie să reușească să imite poziția naturală în formă de „S” a coloanei vertebrale. Însă, statul incorect pe scaun pierde această formă, punând presiune pe zona lombară, care se vede nevoită să susțină întreaga greutate a corpului. Acest lucru poate duce la afecțiuni ale coloanei vertebrale, cum ar fi sciatica.

E important ca un scaun de birou să includă o componentă de susținere a zonei lombare, care poate fi ajustată pentru a se potrivi trăsăturilor tale fizice. Funcția de reglare lombară are rolul de a permite spatelui inferior să-și păstreze curba naturală, oferind sprijin și evitând astfel senzația de încordare.

2. Ajustabilitatea scaunului

Un scaun de birou confortabil presupune flexibilitatea reglării acestuia așa încât să se adopte forma corpul tău.

Pentru a obține o poziție optimă, un scaun ergonomic de obicei permite personalizarea gradului de înclinare a spătarului și a înălțimii acestuia, reglarea brațelor și a înălțimii scaunului. Poate include, de asemenea, un mecanism ce permite adaptarea la greutatea ta și un șezut glisant. Aceste componente necesită reglare pentru a te ajuta să stai confortabil, fără a pune presiune pe niciuna din părțile corpului, fie că este vorba despre picioare, umeri sau gât.

scaun-de-birou-ajustari-ergonomice

Un scaun de calitate este comod atunci când brațele pot fi ajustate așa încât coatele să fie poziționate la 90 grade, iar spătarul acoperă toată lungimea și lățimea spatelui. De asemenea, e important ca șezutul să fie suficient de spațios, având o adâncime și lățime cu până la 3 cm în plus față de linia coapselor tale și tot atâta spațiu liber între scaun și spatele genunchilor pentru o poziție relaxantă, fără presiune suplimentară.

scaun birou ajustare brate

O postură incorectă, în care, de exemplu, picioarele nu stau plat pe podea, dar suspendate sau sprijinite în vârful degetelor, provoacă o circulație slabă a sângelui, creând senzația de amorțeală. În plus, o circulație slabă a sângelui împiedică buna funcționare a creierului, ceea ce îți poate afecta puterea de concentrare și în cele din urmă, productivitatea.

3. Calitatea tapițeriei

Atunci când alegi tapițeria scaunului de birou te ajută să te ghidezi după criterii cum ar fi: rezistența materialului, dificultatea întreținerii și igienizării, gradul de aerisire și aspectul estetic.

Dacă dorești un material care se curăță ușor, pentru că lucrul de acasă presupune și interacțiunea cu copiii, atunci tapițeria din piele ar fi cea potrivită, întrucât nu se pătează și se igienizează rapid.

Pentru că petreci foarte mult timp în scaunul de birou, ideal ar fi să alegi țesături care respiră și care nu rețin mirosurile neplăcute, pentru a evita supraîncălzirea corpului și a-ți asigura un confort termic echilibrat.

4. Funcția rotativă

Pentru a susține cât mai eficient mișcările naturale ale corpului tău, scaunul ar trebuie să se miște odată cu tine. Fie că e vorba despre funcția rotativă a scaunului sau gradul de înclinare a spătarului, un scaun confortabil îți va însoți gesturile, oferind sprijin corpului cu scopul de a reduce oboseala și spasmele musculare.

Așadar, dacă te lași pe spate, spătarul va imita această mișcarea și astfel scaunul va prelua o parte din tensiunea corpului tău. Iar, dacă ai nevoie să te întinzi la imprimanta din spatele biroului, scaunul se va roti odată cu tine și se va înclina suficient pentru a-ți susține gestul.

5. Rezistență și durabilitate

Achiziția unui scaun de calitate poate însemna o investiție semnificativă, așa că așteptările mari vis-a-vis de durabilitatea acestuia sunt justificate.

De regulă, scaunele de birou Premium sunt fabricate din materiale de calitate, ce oferă rezistență sporită componentelor cum ar fi brațele, spătarul sau roțile. Aceste scaune se deteriorează mai greu, nu scârțâie, reglajele sunt solide, roțile își păstrează mobilitatea, iar brațele nu se desprind cu ușurință.

Însă, durabilitatea scaunului depinde și de condițiile de folosire și îngrijire. Este important ca scaunul să fie compatibil atât cu greutatea și forma corpului tău, cât și cu mediul în care va fi folosit. Atunci când este respectată postura corectă, nu se va pune presiune excesivă pe anumite zone ale structurii scaunului care pot duce în timp la deformări.

Suprafața pe care va fi utilizat scaunul este la fel de importantă. Folosirea pe suprafețe compatibile cu roțile, fie că este vorba despre parchet, gresie sau covor, asigură rezistența roților și o mobilitate optimă a scaunului.

Deși pare contraintuitiv, adaptarea la un scaun ergonomic ia timp și la primul contact ai putea crede că nu ți se potrivește și că este chiar inconfortabil. Acest lucru se întâmplă deseori, pentru că corpul a fost obișnuit îndelung cu o postură incorectă.

Care sunt avantajele unui scaun de birou ergonomic și de calitate?

Odată familiarizat cu o poziție sănătoasă, corpul tău va beneficia de avantajele unui scaun ergonomic de calitate, printre care:

  • O postură optimă. Vei avea sprijin în zona lombară a spatelui și semnificativ mai puțin disconfort și dureri de spate, cauzate de presiunea pe coloana vertebrală pe care o provoacă statul incorect pe scaun.
  • Stare de bine. Atunci când te simți confortabil, reduci nevoia de a face pauze dese pentru a-ți dezmorți umerii sau picioarele, reușind să fii mai productiv și eficient în sarcinile zilnice.
  • Prevenția oboselii. În căutarea unei poziții comode, corpul tău îți solicită foarte mult mușchii, ceea ce îți consumă resursele de energie, iar moleșeala se instalează ușor. Un scaun ergonomic reușește să citească limbajul corpului tău și să contribuie la o aliniere corectă a acestuia, distribuind în mod echilibrat efortul mușchilor. Iar tu, oricând te vei așeza și te vei ridica de pe scaun, te vei simți relaxat și plin de energie.

Așadar, fie că mergi la sediu sau ai mutat biroul acasă, un scaun de birou confortabil din colecția TrendOffice te va ajuta să elimini factorii de stres în plus și să îmbunătățești modul în care lucrezi și ai grijă de starea ta de bine.

Referințe:

1