Corianul se folosește tot mai des în industria ospitalității și cea medicală la construcția suprafețelor de lucru și a mobilierului. Este cunoscut în principal pentru versatilitate, rezistență și întreținerea ușoară. Atunci când vezi într-un hotel o recepție unduită elegant și fără cusur sau o masă de laborator de pe care se șterg instant urmele de reactivi, fără nicio îndoială este vorba despre corian.

Ce este corianul?

Corianul este un material de suprafață solidă compus din rășini acrilice (polimetilmetacrilat sau PMMA) și minerale naturale (hidroxid de aluminiu sau ATH). A fost creat acum aproximativ 50 ani de compania americană DuPont™. Deși este un material produs în laborator, corianul are proprietăți extraordinare.

Aspectul și textura corianului

Fiind un material solid, având în componență minereuri derivate din bauxită, corianul este similar cu piatra la atingere și uneori la aspect. 

Corianul este un material neted, non-poros și oferă o gamă largă de culori, până la 180 de nuanțe. Aspectul suprafeței din corian depinde de culoarea aleasă. Avantajul corianului este că, indiferent de alegere, va avea o culoare uniformă, spre deosebire de piatra naturală. Nenumărate teste au demonstrat că piesele de mobilier corian își păstrează omogenitatea culorii indiferent de mărimea și grosimea suprafeței fabricate.

Poate fi șlefuit pentru a dobândi un aspect lucios sau mat, în funcție de preferințele clientului. Iar această posibilitate a personalizării îl face extrem de popular în nenumărate industrii.

Ce obiecte de mobilier pot fi produse din Corian?

Corianul se regăsește într-o gamă largă de obiecte de decor, mobilier HoReCa, chiar și în amenajări exterioare. Versatilitatea materialului îi permite să fie folosit la fabricarea produselor minimaliste, dar și cu design îndrăzneț, cum ar fi:

Fiind prelucrat cu metode și instrumente specifice prelucrării lemnului, corianul poate fi modelat cu ușurință și se poate adapta oricărui proiect de design. 

corianul

Care sunt beneficiile corianului? De ce este atât de special?

Designerii și arhitecții sunt mereu în căutare de soluții funcționale și în același timp atrăgătoare pentru amenajarea spațiilor interioare. Corianul reușește să îmbine în mod echilibrat aceste două nevoi datorită proprietăților valoroase. 

Corianul este solid și rezistent

Compoziția corianului îi oferă durabilitate și rezistență sporită la lovituri, zgârieturi și la temperaturi ridicate. Impactul cu un obiect greu nu afectează corianul. Poate fi mai sensibil la temperaturi foarte înalte, așa că se recomandă folosirea unui suport pentru vasele fierbinți. Zgârieturile vizibile provocate de obiectele ascuțite pot fi ușor înlăturate cu un burete abraziv.

Corianul este și foarte longeviv. Te poți bucura de o piesă de mobilier din corian timp de cel puțin 30 de ani. 

Poate lua orice formă

Corianul este termoformabil. Acest lucru înseamnă că materialul este maleabil și poate fi modelat în orice formă la temperaturi înalte. Fiind atât de versatil, corianul este folosit la fabricarea obiectelor cu aspect neobișnuit, cu design în relief, împletit, cu curbe impunătoare sau diverse forme artistice. De asemenea, piesele din corian pot fi îmbinate fără cusur, întrucât liniile de conectare nu sunt vizibile cu ochiul liber. În plus, acestea pot fi șlefuite prin mecanisme speciale pentru a-i asigura suprafeței un aspect unitar și desăvârșit. 

corianul

Corianul este omogen și non-poros

Suprafața netedă a corianului permite respingerea cu succes a oricărui lichid care intră în contact cu acest material. Nu are pori, precum granitul sau laminatul, de aceea lichidele nu pot pătrunde în interior. Acest lucru îi oferă proprietăți antibacteriene și îl face rezistent la mucegai sau la alte substanțe ce ar putea contamina suprafața. Este igienic și se curăță foarte ușor. Ceea ce determină nenumărate unități medicale să folosească corianul la fabricarea pieselor de mobilier din laboratoare, unde se lucrează cu reactivi sau substanțe chimice ce ar putea păta suprafețele. 

Se întreține ușor

Corianul nu necesită mentenanță specială. Pentru a te bucura îndelung de suprafețele din corian este nevoie doar de o rutină simplă de îngrijire. Acest lucru presupune să ștergi imediat suprafața atunci când s-a murdărit și să o protejezi atunci când folosești instrumente ascuțite sau obiecte fierbinți. 

Dacă se întâmplă să fie zgâriat, corianul poate fi lustruit cu o bucată de pânză abrazivă, ce va reduce vizibilitatea urmei de uzură. De-asemenea, în cazul unei crăpături, corianul poate fi restaurat cu ușurință de un profesionist, nu e nevoie să fie înlocuit cu o altă piesă.

Are o varietate mare de culori

Fiind un material produs în laborator, corianul are în compoziție pigmenți care îi oferă culoare. Așadar, din cele 180 de nuanțe disponibile, este imposibil să nu găsești o culoare care să se potrivească proiectului de amenajare. Mai mult de-atât, corianul este și translucent. Fapt pentru care este folosit din abundență în amenajări interioare ce presupun implementarea unor soluții creative de iluminat. 

corian

Este prietenos cu mediul

Chiar dacă este produs în laborator, corianul este un material non-toxic și nu emite gaze nocive. Are certificarea Greenguardce presupune că îndeplinește standarde stricte ce țin de emisia substanțelor chimice și a emisiilor VOC (compuși organici volatili), ce ar putea afecta calitatea aerului din încăperi. Sustenabilitatea este un factor important pentru compania DuPont™, având de aproape un deceniu ca obiectiv eliminarea completă a deșeurilor rezultate din procesul de producție. 

Pentru companiile din industrii precum HoReCa, cea medicală sau din sectorul retail, design-ul interior reprezintă un mijloc de conectare cu clientul, o modalitate prin care își comunică valorile și esența afacerii, dar și o resursă practică, care caută să rezolve o nevoie concretă. 

Corianul reprezintă echilibrul perfect dintre eleganță, funcționalitate, rezistență și versatilitate. Este un material care deschide noi căi de abordare a design-ului interior și care are puterea de a transforma orice idee în realitate. 

Prin aceste calități, corianul permite realizarea unor obiecte de decor ce reușesc să ajute aceste industrii să-și amenajeze spațiile inteligent și plăcut estetic, oferind relaxare angajaților, satisfacție clienților și încredere în potențialul de creștere a afacerii.

Dacă ești interesat de corian, poți să vezi și alte proiecte realizate de către noi cu acest material sau să ne contactezi dacă te gândești la următorul tău proiect.

Referințe:

corian.com

0