Intr-o nisa atat de competitiva cum este cea a restaurantelor, simpla servire a unor mancaruri bune la preturi acceptabile nu mai este o garantie a succesului. Specialistii din industrie considera ca drumul spre o afacere profitabila, in cazul unui restaurant, trebuie sa aiba in vedere in primul rand amenajarea si tematica restaurantului si apoi o combinatie optima intre distractie si mancaruri alese.

Prin dezvoltarea unei teme a unui restaurant intelegem dezvoltarea unui concept central care va avea potentialul sa se transforme intr-un brand.

Cate restaurante nu seamana intre ele ca picaturile de apa fara a avea nimic special ? Cate restaurante nu ne intampina cu aceleasi obiecte de mobilier si decoratiuni care nu ne spun nimic ? Si cate restaurante nu mai fac fata numarului de cereri si rezervari pentru simplul fapt ca si-au ales o tema atractiva, inedita, ciudata chiar, indiferent de mancarea pe care o servesc ? Astazi vom vedea impreuna ce trebuie retinut si pus in aplicare atunci cand iti alegi tematica restaurantului.

1. Tema restaurantului trebuie sa creeze atmosfera

Oamenii vin pentru mancarea buna, dar vin si pentru atmosfera si distractie. Specialistii spun ca tema restaurantului tau trebuie sa fie un concept decorativ care sa puna accent pe meniu si sa le ofere clientilor o experienta inedita. Atunci cand creezi aceasta atmosfera, trebuie sa iei in calcul toate detaliile : fiecare suprafata, scaun, masa, accesoriu, tacamuri, lampi, podea si obiecte decorative pot deveni elemente ale design-ului interior si ale temei centrale. Majoritatea restaurantelor tematice au nevoie de cate un element central unic in jurul caruia sa creeze tot restul decorului.

2. Tema restaurantului trebuie sa se regaseasca peste tot

Daca ti-ai ales un punct central care reprezinta tema restaurantului tau, acest punct trebuie sa se regaseasca nu numai in decoratiunile interioare, dar si in elementele de vizibilitate ale brand-ului (logo-ul localului, uniformele personalului de servire, servetelele personalizate de pe mese, meniuri, mancaruri din sfera „specialitatea casei”, muzica ambientala, decoratiunile salilor de baie, etc). Evident, tema restaurantului tau trebuie sa se reflecte si in meniu, in denumirea preparatelor si a bauturilor. Cuvintele de ordine in acest caz sunt armonie si atentie la detalii.

3. Nu exagera cu decoratiunile

Daca ti s-a intamplat sa intri intr-un restaurant si sa te simti sufocat de decoratunile tematice, atunci cineva a facut ceva gresit. Tema centrala a restaurantului tau trebuie sa transpara subtil din detalii, nu sa oboseasca si sa agreseze clientii. Pastreaza si spatii goale care odihnesc privirile, pereti goi, portiuni de podea fara carpete, locuri care dau contrast decoratiunilor si lasa spatiul sa respire.

4. Evita cliseele

Exista un numar foarte mare de restaurante tematice, dar nu multe reusesc sa imbine unicul si noul in acelasi tablou. Multe restaurante se straduie prea mult sa isi impuna tema, la fel cum foarte multe preiau retete care deja functioneaza. Cu toate acestea, cate restaurante rustice cu decoratiuni traditionale taranesti poti considera ca fiind originale si interesante ? Ca sa iesi din tipare si sa eviti cliseele, incearca sa adaugi influente noi temei tale, mai degraba decat sa copiezi un stereotip.Ca sa reusesti asta, gandeste-te la moduri noi de a combina elemente neobisnuite si elemente unice astfel incat sa pastrezi tema, dar sa si ii conferi un aer nou, proaspat, inedit.

5. Gandeste pe termen lung

Un restaurant tematic de succes este gandit pe o perioada de 5 – 7 ani. Cu toate acestea, specialistii sunt de acord ca trebuie sa vina momentul in care trebuie sa redecorezi, sa schimbi poate, tema, sau sa ii aduci elemente noi. Redecorarea si renovarea completa a unui restaurant este o operatiune costisitoare si indelungata, de aceea specialistii considera ca la inceput, atunci cand iti alegi tema, trebuie sa ai in vedere sa schimbi mesele si scaunele si vopseaua de pe pereti, in loc sa arunci decoruri si sa schimbi pardoseala si ferestrele.
Poate este putin exagerat, dar atunci cand alegi tema si vrei sa o pui in valoare, bazeaza-te pe elementele structurale care vor ramane acolo indiferent de cate ori redecorezi : tavan, podea, lumini, elemente de arhitectura. Ori de cate ori vei reamenaja restaurantul, te va costa mai putin sa pui perdele noi decat sa schimbi parchetul pe marmura.

6. Calitatea si bunul gust invinge

Poti avea cea mai interesanta tema din centrul orasului si un buget semnificativ investit in promovare, daca mesele sunt dezechilibrate, accesoriile sunt ieftine sau scaunele instabile. Eforturile tale vor fi fost in van. Atunci cand iti planifici tema restaurantului retine ca decoratiunile multe, ieftine si de proasta calitate ii vor alunga pe clienti. In schimb, calitatea impecabila a meselor si scaunelor, a tacamurilor si a decorurilor (chiar daca in cantitati mai mici) ii va face pe oameni sa aprecieze un restaurant care isi respecta clientela si isi asuma standarde inalte.

Spuneam la inceput ca succesul si profitul vin din impletirea unei teme bine alese cu mancaruri excelent preparate. Cu toate acestea, studiile pe populatii mari de clienti au aratat ca un restaurant care are o imagine de lux, de inedit si de special poate servi mancaruri obisnuite cu un succes remarcabil preturi de lux, pentru ca imaginea de cele mai multe ori vinde mancarea. Invers, un restaurant cu o bucatarie extraordinara poate fi usor de ignorat daca nu atrage clientela prin ceva spectaculos.

In loc de concluzie
Atata timp cat imaginea pe care o ai este ireprosabila, conteaza mai putin ce servesti :).

2