Amenajarea unui restaurant este o arta in sine si de foarte multe ori succesul depinde de imagine. Clientii se vor intoarce mereu intr-un loc in care atmosfera le este pe plac si in care elementele de design, forma de prezentare, detaliile, personalul si meniul functioneaza intr-o deplina armonie. Pe principiul ca nu este greu sa gasesti ceva bun de mancare in oras, dar este greu sa gasesti un restaurant care sa te fidelizeze, astazi vom discuta despre 10 detalii care nu trebuie neglijate atunci cand amenajezi un restaurant. In randurile trecute am discutat despre alegerea temei, ceea ce reprezinta un pas esential in succesul tau. Acum vom vedea cateva detalii pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand incepi efectiv programul de decorare si amenajare.

1. Spatiul dintre mese si circulatia libera a clientilor si personalului

Stim ca daca ai multe mese in restaurant inseamna ca poti avea si foarte multi clienti, dar de la asta si pana la o inghesuiala coplesitoare, drumul este relativ scurt. In primul rand trebuie sa ai in vedere pastrarea unei distante acceptabile intre mese si intre mese si pereti. Poti testa circulatia libera a personalului si a clientilor facand cateva simulari, pentru a te asigura ca nu vor exista incurcaturi in care chelnerii se impiedica de clienti, iar doi oameni mai corpolenti vor bloca un culoar intreg incercand sa treaca unul de celalalt. Senzatia de aerisire nu trebuie sa echivaleze cu un spatiu gol, dar daca oamenii au libertate de miscare in timp ce conversatia lor le ramane straina celor de la masa de alaturi, atunci ai toate sansele ca ei sa iti devina clienti fideli.

Hotel-Orizont-5

Restaurantul hotelului Orizont din Predeal

2. Dimensiunea si forma meselor

Exista restaurante care fac risipa de spatiu si care nu sunt atat de practice cum ar vrea sa creada. Vorbim aici despre restaurantele in care toate mesele au dimensiuni egale. Cat de ciudat este ca un cuplu sa stea la o masa de 6 persoane, iar un grup de 12 sa inceapa sa mute mobilierul pentru a incapea toti la o masa ? Ca sa economisesti spatiu si sa il faci eficient, poti folosi separeuri, mese mai mari sau mai mici, pentru oameni singuri, cupluri, grupuri mici sau foarte mari. Trebuie sa ai in vedere aceste lucruri atunci cand planifici cu creionul pe hartie design-ul interior al restaurantului.

Restaurantul Bon

Restaurantul Bon, cu specific frantuzesc, din Bucuresti

Poti alege de asemenea mese patrate sau rotunde, in functie de preferinte si de tema, dar ai grija sa le alegi de dimensiunile potrivite. Daca ai in minte imaginea unui restaurant rafinat cu bucatarie de lux, platourile tale de ceramica fina ar trebui sa incapa pe masa, lasand loc clientilor sa isi tina la vedere si telefonul, alte accesorii, scrumiera, servetelele si tacamurile, paharele si sticlele, astfel incat sa nu se simta inghesuiti sau sa mute la nesfarsit obiecte de pe masa pentru a putea manca.

3. Dimensiunea si forma scaunelor

Un scaun confortabil iti va tine clientul la masa si ii va da idei sa comande si desert. Un scaun rigid si nesigur il va convinge sa nu iti mai treaca pragul niciodata. Daca proiectezi un restaurant rafinat, gandeste-te la scaune solide, destul de adanci incat sa sugereze o siesta prelungita, acoperite cu materiale moi si placute si care sunt suficient de inalte / joase incat pe termen lung sa nu dea dureri de spate. Oamenii vin la restaurant si pentru a manca, dar si pentru a discuta, a se relaxa si a avea cateva momente de liniste si confort depline.

Jazzissimo - zona Jazz 2

Jazzissimo Bar&Lounge, Timisoara

Scaunele joaca aproape cel mai important rol in fidelizarea clientilor. Daca ai un fast food, atunci taburetele inalte sunt indicate, la fel cum sunt indicate scaunele de bar. Dar pentru o sedere prelungita si o cina rafinata, ai nevoie de scaune elegante, din lemn sau metal chiar, prevazute cu accesorii care asigura confortul.
Ai grija la scaunele de fier forjat sau de lemn care sunt prevazute numai cu o perna pentru sezut. Oricat ar fi de frumos lucrat spatarul, clientii care se vor sprijini de el vor experimenta un profund disconfort, asa ca poate ca e mai bine sa te gandesti la alte optiuni. Exista numeroase materiale textile, spuma, materiale sintetice care asigura estetica si confortul unui restaurant, asa ca fa cumparaturile cu mare grija. Testeaza fiecare model si ia-ti timp sa analizezi toate efectele pe care un anumit scaun in combinatie cu o anumita masa le au asupra posturii corpului, si senzatiei de confort. Poti sa te gandesti si la scaunele cu support pentru brate, precum si la cele de tip fotoliu.
Fii atent de asemenea la cat de solid este scaunul. Vrei sa il testezi ? Nimic mai simplu : aseaza-te pe el si inclina-l astfel incat sa stea numai pe doua picioare. Balanseaza-te cu el. Daca ti se pare ca este echilibrat si solid, il poti lua. Daca simti ca te vei dezintegra cu tot cu el, cauta si alte modele. Mai mult, poti face si testul greutatii asezandu-te pe scaun si incepand sa te misti pe el in sens circular, sau sa te trantesti pe el de cateva ori. Nu este o gluma, ci este asigurarea ta ca o perioada indelungata de acum incolo, scaunele tale sunt suficient de solide si rezistente ca sa nu trebuiasca sa faci tot felul de cheltuieli neprevazute si urgente.

4. Materialele si rezistenta la pete

Restaurantul Boema, din Cluj-Napoca

Daca ti-ai luat scaune acoperite cu materiale textile, daca tema restaurantului tau presupune folosirea unor fete de masa, draperii, servetele chiar sau accesorii din material textil, ai grija sa le tratezi cu solutii anti – pete, sau sa alegi materiale care se spala usor si care nu se pateaza. Este adevarat ca in lumea de azi beneficiem de detergenti puternici si solutii de curatare ingenioase, dar o fata de masa patata sau un scaun care nu arata tocmai curat sunt elemente care ii va indeparta pe clienti. Nu trebuie sa lasi nici cea mai mica urma de murdarie sa afecteze panza scaunelor, decorurile si accesoriile si poti obtine o astfel de siguranta daca tratezi materialele cu substante anti – pete.

5. Stocarea meselor si a scaunelor

Un restaurant care se respecta si care isi respecta clientii va fi supus unui proces detaliat de curatenie in fiecare seara. Asta inseamna ca personalul va trebui sa ridice sau sa mute mesele si scaunele si sa le puna la loc. Asta inseamna ca inainte de a iti cumpara mese si scaune, trebuie sa te gandesti cum si unde le depozitezi, daca pot incapea unele in altele, daca au sau nu picioare detasabile, daca sunt suficient de usoare pentru a fi manipulate de catre colegii tai. Poti evident si sa pui mese de marmura pe care nu le poate misca din loc nici un cutremur, dar daca vei vrea sa redecorezi peste 5 ani ? Inainte de a cheltui un buget considerabil pe mobila de restaurant, gandeste-te ca vei avea nevoie sa o depozitezi, sa o misti si sa o refolosesti.
De asemenea, curatenia unui restaurant inseamna curatenia fiecarei mese, scaun, pahar si centimetru patrat de podea. Gandeste in termeni de mentenanta usoara si alege materiale care se curata usor. Ia-ti mobila cu suprafete plane si plate, fara crestaturi, creneluri si dantelarii. Cele din prima categorie se pot curata cu o simpla miscare a mainii, in timp ce alte tipuri de design aduna praf si sunt imposibil de curatat in timp util.

6. Toaletele

Sunt multi oameni care judeca un restaurant, un bar sau un club dupa toaletele care intampina clientii. Toaleta, ca si amenajare, trebuie sa fie complet functionala si decorata in stilul restaurantului, cu elemente tematice specifice. In afara de curatenia impecabila si de prezenta in abundenta a produselor tipice, toaleta trebuie sa fie un loc care sa surprinda in mod placut si sa impresioneze clientela.

Jazzissimo-zona-Jazz-toalete-tromboane

Toaleta la Jazzissimo Bar&Lounge

Studiile arata ca baile restaurantelor primesc recenzii online mai mult decat restaurantele in sine, de aceea trebuie sa fii foarte atent cum o amenajezi si mai ales cum o mentii la cele mai inalte standarde de igiena, functionalitate si estetica.

7. Accesoriile de pe mese si din restaurant

Asa cum ziceam, aceasta industrie cunoaste o concurenta uriasa. Daca vrei sa iesi din tipare si sa atragi clienti, trebuie sa ai in vedere cele mai mici detalii de amenajare. Aici ne referim la modul de prezentare al servetelor de panza pe mese (eternul triunghi, plictisitorul rulou, amuzantul papion) si la modurile noi in care tu ai putea sa aranjezi servetele – un elegant evantai in pahar, in forma unui nufar sau a unei lebede. Tacamurile sunt iarasi un domeniu in care ai avea un cuvant de spus, desi la prima vedere toate tacamurile sunt la fel. Ai grija sa ai intotdeauna cutite care taie si elemente de vizibilitate si decor pe tacamuri si vesela care sa fie in ton cu tema restaurantului.
Te poti gandi la o maniera originala de a prezenta nota de plata. Poti sa te joci cu efectele luminoase din restaurant, poti adauga un semineu fals daca serveste temei, sau poti inclusiv picta feresterele daca asta este ceea ce mai lipsea dintr-un decor perfect.

8. Zgomotul

Sa ai muzica ambientala in restaurant este chiar indicat. Sa lasi muzica la un volum mare, care ii impiedica pe oameni sa discute sau sa savureze un preparat, este de neiertat. In plus, restaurantele moderne, prin materialele pe care le folosesc, incurajeaza ecoul si reverberatia tuturor zgomotelor din bucatarie, din sala de mese, de la bar si chiar de afara intr-un mod extrem de neplacut. Pe langa folosirea unor elemente de design care sa antifoneze si sa absoarba zgomotele, se pot de asemenea utiliza sisteme audio care sa ofere un sonor ambiental armonizat, raspandit uniform in restaurant.

Sistem audio folosit de restaurantul Trenchermen din Chicago (Sursa: )

Sistem audio folosit de restaurantul Trenchermen din Chicago

Nu puneti niciodata boxe audio deasupra meselor si incercati sa neutralizati zgomotele inevitabile prin folosirea unor panouri sau elemente decorative pe pereti sau prin alegerea unor canapele capitonate.

9. Design-ul exterior

Jazzissimo Lounge - Terasa

Jazzissimo Lounge – Terasa

Acesta este un detaliu pe care multe restaurante il scapa din vedere. Inainte de a citi meniul si de a lauda priceperea bucatarului, clientii unui restaurant fac cunostinta mai intai cu intrarea restaurantului si mediul ambiant. Daca dispui de parcare, amenajeaz-o cu alei pietruite, ghivece de flori sau chiar arbusti plantati pe margine, va da intregului peisaj o nota de ordine, curatenie si eleganta.
Daca ai o antecamera in care clientii asteapta sa fie condusi catre mesele lor, amenajeaz-o pentru confortul lor, asigurandu-i o ventilatie satisfacatoare vara si o incalzire optima iarna. Ai in vedere si un sistem de iluminat exterior, astfel ca oamenii sa se simta in siguranta atunci cand ies noaptea din restaurantul tau si sa isi gaseasca usor masinile si cheile.
Intrarea intr-un restaurant promite intrarea intr-o lume noua, fascinanta. Indiferent de stilul arhitectural, de locatie, de pozitia restaurantului, trebuie sa ai in vedere ca o intrare impresionanta asigura si o sedere de lunga durata.

Jardin del Asia Restaurant, Bolivia (sursa: www.founterior.com)

Jardin del Asia Restaurant, Bolivia (sursa: www.founterior.com)

Acestea au fost cateva detalii identificate de noi, care cu siguranta vor face diferenta.

3